Francken: "Vanwaar komt 87 miljoen euro van De Block?"

Theo Francken (N-VA) stelt zich vragen bij het actieplan van staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld). Dat zegt hij in de studio van VTM NIEUWS. “Vanwaar komt het budget voor dat actieplan? Er is geen begroting gestemd en ineens tovert ze 87 miljoen euro uit haar hoed”, haalt Francken uit.

In het actieplan voor migratie belooft De Block extra opvangplaatsen, snellere procedure, ontradingscampagnes en een efficiëntere terugkeer. En daarvoor telt ze 87 miljoen euro uit.

"Natuurlijk moet ze nu extra budget hebben, en daar ben ik niet mee eens", zegt Francken. "Vanwaar komt dat budget? De regering is gevallen. We zitten in een regering van lopende zaken. De Block is een ontslagnemend minister, er is geen begroting gestemd, en nu tovert ze ineens 87 miljoen euro uit haar hoed. Ze is daar niet mee naar het parlement geweest. Nu mevrouw De Block het twee maanden heeft overgenomen zet ze de asielpoorten wagenwijd open, en tovert ze 87 miljoen euro uit haar hoed. Ik heb daar vragen bij", aldus een forse Francken.

Maggie De Block zegt aan VTM NIEUWS dat ze toestemming heeft van de minister van Begroting en van de regering, en dat ze dus recht in haar schoenen staat.

Herbekijk hier het integrale gesprek: