Emotionele De Block: "Verschrikkelijk wat ze met Carina hebben gedaan"

“Ik vind het verschrikkelijk wat ze met Carina hebben gedaan.” Dat zegt een verontwaardigde Maggie De Block (Open Vld) vanmorgen aan VTM NIEUWS. Haar collega-Vld’er Carina Van Cauter trok gisteren haar kandidatuur voor het gouverneurschap in Oost-Vlaanderen in, na een hele heisa.

“Carina is een grote madam omdat ze heeft gezegd dat ze de eer aan zichzelf houdt”, gaat De Block verder. “Ik ben verontwaardigd omdat Carina een goed parlementslid is, vaak het beste. Ze kent haar dossiers en heeft een hart voor Oost-Vlaanderen”, zegt ze.

Op de vraag of het om politieke afrekening gaat, is De Block formeel. “Dat zal zeker zijn.”

Waar gaat de heisa over?
Carina Van Cauter trok zich gisteren terug uit de race om het Oost-Vlaamse gouverneurschap. In De Tijd waren haar scores op een assessmenttest gelekt. Die moest aangeven of ze een geschikte gouverneur zou zijn. Haar scores waren lager als die van haar N-VA-tegenstander Wim Leerman. Politieke tegenstanders gaven dan ook dat zij geen gouverneur mocht worden.

Bourgeois
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) houdt vol dat procedure juist is verlopen. "De Vlaamse regering moet in consensus de meest geschikte kandidaat kiezen op grond van competenties", zegt Bourgeois. Maar daar knelt het schoentje nu net: een razende Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zei gisteren aan VTM NIEUWS dat als Van Cauter geen gouverneur wordt, er dan maar geen moet komen.

Bekijk ook: