Jonge koks trainen voor WK

Volgend jaar neemt ons land voor het eerst deel aan het Wereldkampioenschap voor jonge chefs. Een team van scholieren en pas afgestudeerden mag in Luxemburg laten zien wat ze in hun mars hebben, maar eerst moeten de jongeren nog duchtig trainen. Ze hebben een bondscoach en ze krijgen advies van sterrenchef Peter Goossens.

Enkele van de negentien geselecteerde jongeren stonden vandaag voor het eerst samen in de keuken. Het zijn de beste leerlingen van acht Vlaamse hotelscholen en ze zijn bijzonder ambitieurs.

Selectie
Er zullen maar acht jongeren mee mogen naar het wereldkampioenschap in Luxemburg. De coach moet de komende maanden dus zijn selectie maken.

“Ik denk dat er wel wat tranen gaan vloeien, sowieso, want ze willen allemaal wel mee. Ze gaan in keukens terechtkomen waar ze soms kunnen blijven, soms niet kunnen blijven. Op dat gebied is de gastronomie tamelijk hard”, zegt coach Jo Nelissen.

Stressbestendig
Ook de wedstrijd zelf is niet te onderschatten, zegt sterrenchef Peter Goossens. Op zo een moment komt het toptalent naar boven. “Ze worden stressbestendig. Ze leren het beroep en leren presteren onder stress, zeker als je naar zo'n wedstrijd gaat. Dan zie je het verschil tussen een goed en een minder goed element”, zegt Peter Goossens.

Het is opvallend dat de topkeuken geen mannenbastion meer lijkt te zijn. Van de 19 jongeren, zijn er 10 meisjes. “Vrouwen zijn preciezer dan mannen. Voor mannen is het altijd meteen goed, maar vrouwen zijn heel precies”, zegt Laurence De Smet van hotelschool Spermalie.

Door: Carolien Van Nunen / Lore Michiels