Dossier President Trump

Sessions zwaait letterlijk af na ontslag als minister

Amerikaans minister van Justitie Jeff Sessions (71) heeft op vraag van president Donald Trump zijn ontslag ingediend. Sessions’ ontslag volgt na niet aflatende kritiek van Trump over het onderzoek naar de rol van Rusland in de presidentscampagne van 2016. Sessions nam gisteravond nog afscheid en zwaaide letterlijk af.

President Donald Trump kondigde het ontslag van Sessions aan op Twitter. Zijn vertrek komt niet onverwacht na de tussentijdse verkiezingen van dinsdag. De Republikeinen behielden daarbij hun meerderheid in de Senaat, maar verloren die in het Huis van Afgevaardigden.

Sessions wordt voorlopig vervangen door Matthew Whitaker. Een opvolger wordt in de komende dagen bekendgemaakt.

Russische inmenging
Sessions was een van de eerste Congresleden die Trumps presidentscampagne steunde in 2015. Hun relatie kwam echter onder druk te staan door het onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingen. Nooit eerder in de recente geschiedenis heeft een president zo frequent en hard in het openbaar uitgehaald naar een regeringslid.

 

Zijn ontslag volgde amper een uur na een persconferentie waar Trump werd gevraagd naar de toekomst van Sessions en adjunct-minister van Justitie Rod Rosenstein. De president ontweek de vraag. “Ik zou daar liever op een ander moment op antwoorden”, zei Trump.

Democraten ongerust
Verschillende Democratische politici in de VS hebben hun bezorgdheid geuit over het onderzoek naar de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016, nu justitieminister Sessions zijn ontslag heeft aangeboden. Ze wijzen erop dat het boycotten van het onderzoek "een constitutionele crisis" zou kunnen veroorzaken.