Julie van Espen en Anne Faber: twee zaken met veel overeenkomsten

De moord op de 23-jarige studente Julie van Espen doet sterk denken aan de moord op de Nederlandse Anne Faber (25). Opnieuw gaat het om een veroordeelde verkrachter als dader en ook nu wordt in de media veel kritiek geuit op inschattingsfouten bij justitie rond het zedenverleden van de dader.

Paniek, angst en hoop vochten afgelopen weekend om voorrang bij de familie en vrienden van Julie van Espen. Julie was op de fiets vertrokken vanuit het dorpje Schilde naar Antwerpen, op weg naar een gezellige avond met vriendinnen. Een tochtje van 15 kilometer, ongeveer drie kwartier fietsen. Maar na 2,5 uur was Julie nog niet gearriveerd. Julie is het type niet om er zomaar vandoor te gaan. Haar vriendinnen slaan alarm, waarna een massale zoektocht op touw wordt gezet. Familie en politie werken samen om Julie zo snel als mogelijk te vinden. Vrienden hangen flyers op met een foto van Julie, die lachend de camera inkijkt.

Het doet daarom denken aan de omstandigheden waarin Anne Faber (25) eind september 2017 verdween in de regio Utrecht. Ook Anne, net als Julie een frisse jonge blonde vrouw, verdween zomaar, na een onschuldig fietstochtje. Haar telefoon is onbereikbaar en uren na Anne’s laatste berichtje starten vrienden een massale zoektocht. Pas na bijna twee weken wordt haar lichaam gevonden, op aanwijzen van Michael P. Die blijkt een veroordeelde zedendelinquent te zijn en had vanuit een forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder te veel vrijheden.