Dit gebeurde de afgelopen 2 weken in Antwerpen-Noord

Vannacht brandde in het noorden van Antwerpen opnieuw een wagen uit na een ontploffing. Wellicht vatte het voertuig, dat in de Biekorfstraat geparkeerd stond, vuur door een explosief en is er opnieuw sprake van kwaad opzet. Gisteren nog vond een explosie plaats in de De Pretstraat en dat is niet het enige incident. De wijk rond Park Spoor Noord wordt de laatste weken geteisterd door drugsgerelateerd geweld.

De voorbije drie jaar gaat het intussen al om een zestigtal gewelddadige incidenten waarbij soms personen, maar meestal voertuigen of woningen worden geviseerd. In de afgelopen twee weken lijkt het aantal incidenten weer op te lopen.

Drie dagen geleden werden er nepgranaten gevonden in de Rupelstraat. Eén van de granaten lag aan een wagen van de familie El H., waarvan op 6 maart een andere auto in brand werd gestoken. Twee dagen later, op 8 maart, ontploften er twee springtuigen in de nabijgelegen Dijlestraat. Daarbij werden auto’s van de familie El M. geviseerd.

Drugscriminaliteit
Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigde in zijn vorige legislatuur een ‘war on drugs’ aan die vooral gericht is op het herleiden van criminele feiten en de drugshandel uit het straatbeeld laten verdwijnen.

Dat er haast elk jaar een nieuw record wordt gevestigd op het vlak van in de haven onderschepte ladingen cocaïne, lijkt er echter op te wijzen dat de drugssmokkel in Antwerpen nog steeds welig tiert. Intussen is de stad en haar omgeving ook het decor geworden van aanhoudend geweld tussen drugsbendes onderling. Onder meer in de wijken Kiel, Borgerhout, Dam en Antwerpen-Noord vonden er brandstichtingen, explosies en/of schietincidenten plaats.