Froome pakt roze na magistrale solo

Met een aanval vanop tachtig kilometer van de streep en nog drie Alpencols voor de boeg heeft Chris Froome de Giro naar zijn hand gezet. Solo reed hij naar de dagzege én de roze leiderstrui, want Simon Yates zakte helemaal door het ijs en verloor meer dan twintig minuten. Tom Dumoulin kwam binnen op drie minuten en 22 seconden van Froome.

Sky begon sterk aan de Alpenrit. De ploeg van Froome zette roze trui Yates en Pozzovivo al snel onder druk op de Colle delle Finestre. Froome ging er dan zelf vandoor, enkel een groepje met onder meer Dumoulin en Pinot konden de schade beperken en kwamen binnen op meer dan drie minuten. Yates kraakte helemaal weg en verloor uiteindelijk meer dan 38 minuten. Einde verhaal voor de Brit.

De rit doorheen de Alpen heeft het klassement flink door elkaar geschud. De nieuwe roze truidrager Froome heeft een voorsprong van 40 seconden op eerste achtervolger Dumoulin. Ook Pozzovivo verloor als derde man in de stand meer dan acht minuten. Een ware veldslag in Italië.