Antwerp mag geen fans meenemen naar AZ

Het duel tussen AZ en Antwerp in de play-offronde van de Europa League in het stadion van FC Twente wordt donderdag (om 20u30) zonder uitsupporters gespeeld. Dat heeft burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede besloten na overleg met de politie, het Openbaar Ministerie en vertegenwoordigers van AZ, FC Twente en de Nederlandse voetbalbond KNVB.

"Zoals iedereen weet kan AZ niet in eigen huis spelen vanwege problemen met het dak van het stadion. In Enschede weten we tot welke problemen dat kan leiden en daarom werken we graag mee aan een oplossing", aldus Van Veldhuizen. "Op basis van de informatie die voorafgaand aan dit soort wedstrijden wordt verzameld, moesten we in de driehoek (het overleg tussen de politie, het openbaar ministerie en de burgemeester) tot de conclusie komen dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion onvoldoende gewaarborgd kan worden."

AZ heeft contact gehad met de UEFA en de Europese voetbalbond heeft ingestemd met deze oplossing. De wedstrijd van donderdag is alleen toegankelijk voor AZ-supporters die in het bezit zijn van een toegangskaart. Er zijn geen kaarten beschikbaar voor de vrije verkoop, meldt de gemeente Enschede.

AZ werkte de afgelopen twee competitiewedstrijden af in het stadion van ADO Den Haag, maar daar werd in Europees verband van afgezien. De Haagse burgemeester Pauline Krikke vreesde voor een confrontatie tussen diverse supportersgroepen.