Stig Broeckx in vegetatieve toestand

Wielrenner Stig Broeckx, die in de vierde rit van de Ronde van België zwaar ten val kwam, bevindt zich in een vegetatieve coma. Dat meldt zijn ploeg Lotto-Soudal. Broeckx liep zware hersenschade op, en reageert niet op prikkels zoals geluid of beweging.

De dokters van het ziekenhuis van Genk hebben de afgelopen dagen de medicatie van Broeckx afgebouwd, in een poging hem uit zijn coma te doen ontwaken, maar dat bood geen soelaas. Zijn hersenstam en verschillende delen van zijn hersenen zijn zwaar beschadigd. Het is voorlopig moeilijk te voorspellen of zijn bewustzijn ooit terug zal komen, aldus een persbericht van Lotto-Soudal.

Val veroorzaakt door motards
Het ongeval gebeurde in de vierde etappe van de Baloise Belgium Tour, toen twee motards het peloton wilden voorbijrijden. Ze kwamen ten val en werden in de groep gekatapulteerd met een immense valpartij tot gevolg. Verschillende renners werden naar het ziekenhuis afgevoerd, maar al snel werd duidelijk dat Stig Broeckx er het ergst aan toe was. "Meteen na de aanrijding was duidelijk dat Stig een hoofdletsel had en naar een neurochirurgisch centrum moest gebracht worden", zei teamarts Servaas Bingé toen. Broeckx belandde even later in een niet-kunstmatige coma.