Vlaams Belang gedumpt: “De Wever zet 'loserliga' aan zet"

Informateur Bart De Wever heeft zijn startnota voorgelegd aan CD&V en Open Vld en dat wil dus zeggen dat Vlaams Belang niet verder zal mee onderhandelen. Dat meldt partijvoorzitter Tom Van Grieken in een persbericht. “Het oorverdovende signaal van de kiezer wordt niet gehoord. Dit is de coalitie van de verliezers”, reageert Van Grieken ontgoocheld.

Van Grieken haalt in het persbericht ook uit naar De Wever. “Blijkbaar heeft de formateur twee maanden toneel gespeeld”, zegt hij.

Volgens de Vlaams Belang-voorzitter wordt een historische kans op verandering gemist. “Wij hebben ons steeds open en constructief opgesteld. Wij hebben getoond dat wij onze verantwoordelijkheid willen opnemen om het roer om te gooien. Maar tot onze verbazing ziet De Wever meer inhoudelijke overeenstemming met een linksgeoriënteerde CD&V dan met het Vlaams Belang.”

De voorzitter benadrukt ook dat er wel degelijk een alternatief was. “Met 44 procent van de kiezers en 47 procent van de Vlaamse zetels is de zwart-gele formatie van N-VA en Vlaams Belang afgetekend de grootste van Vlaanderen en bij uitbreiding van het land”, klinkt het.

“Vijf jaar forse oppositie”
Chris Janssens,  fractievoorzitter van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, zegt dat het dumpen van het Vlaams Belang compleet haaks staat op het oorverdovende signaal van de kiezer. “De bijna twee miljoen Vlamingen die kozen voor verandering krijgen van de formateur meer van hetzelfde. De Wever neutraliseert met zijn keuze de Vlaams-rechtse grondstroom. Hij mag zich alvast verwachten aan vijf jaar forse oppositie.”

Ook Kamerfractievoorzitter Barbara Pas haalt fors uit. “Door ons te dumpen, wil de N-VA zich acceptabel maken voor de PS. Blijkbaar dienen onze 810.000 kiezers als pasmunt om federaal in te kunnen breken. Zoals vanouds primeren bij de N-VA de ministerposten op de wil van de kiezer.”