Dries Van Langenhove trekt als onafhankelijke kandidaat Kamerlijst Vlaams Belang in Vlaams-Brabant

Dries Van Langenhove, de oprichter van de extreemrechtse jongerenorganisatie Schild en Vrienden, wordt federaal lijsttrekker voor Vlaams Belang voor Vlaams-Brabant. Opvallend: hij doet dat als onafhankelijke. Dat kondigde partijvoorzitter Tom Van Grieken zonet aan op een persconferentie.

“Partijen en individuen moeten zichzelf durven overstijgen”, zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bij de aankondiging. “Voor mij is de Forza Flandria-gedachten niet dood. Dit is de start van het verenigen van de rechtse Vlaamse krachten.” De kandidatuur moet wel nog goedgekeurd worden door de partijraad.

Van Langenhove zei eind vorig jaar nog in een interview dat hij “niet voor de partijpolitiek zal kiezen”. “Ik kies voor mijn onafhankelijkheid en niet voor de partijpolitiek”, klonk het. Daarom zal hij dan ook niet als Vlaams Belanger de lijst trekken, zei Van Langenhove nu. Hij zegt dat Schild en Vrienden pas in zijn kinderschoenen staat en dat de uitbouw van een rechtse belangenorganisatie nog volop bezig is. “Toch willen veel van onze volgers dat we een stap verder gaan en actie voeren in het parlement. Elke dag kwamen sympathisanten mij smeken om de dingen die ik zeg ook te zeggen in het parlement. (...) Ik zal de strijd die ik nu lever op straat en op de sociale media kunnen leveren in het parlement.”

Tegenover Francken
Van Langenhove zei eind vorig jaar nog in een interview met deze krant dat hij “niet voor de partijpolitiek zal kiezen”. “Ik kies voor mijn onafhankelijkheid en niet voor de partijpolitiek”, klonk het. Daarom zal hij dan ook niet als Vlaams Belanger de lijst trekken, zei Van Langenhove nu. Hij zegt dat Schild en Vrienden pas in zijn kinderschoenen staat en dat de uitbouw van een rechtse belangenorganisatie nog volop bezig is. “Toch willen veel van onze volgers dat we een stap verder gaan en actie voeren in het parlement. Elke dag kwamen sympathisanten mij smeken om de dingen die ik zeg ook te zeggen in het parlement. (...) Ik zal de strijd die ik nu lever op straat en op de sociale media kunnen leveren in het parlement.”

Van Langenhove kwam vorig jaar al regelmatig in het nieuws. Als oprichter van de extreemrechtse, conservatieve studentenclub Schild & Vrienden belandde hij in een mediastorm na een aflevering van het duidingsmagazine Pano in september. Daarin werd uit de doeken gedaan hoe leden van de vereniging infiltreerden in de Vlaamse jeugdraad, en in groepschats racistische, seksistische en antisemitische berichten en afbeeldingen plaatsten.

Verschillende partijen schrapten daarop Schild & Vrienden-leden van hun kieslijsten, Van Langenhove werd de toegang ontzegd tot de Universiteit Gent waar hij studeerde. Na een rechtszaak kreeg hij wel de toestemming om zijn masterproef aan de universiteit af te werken.

Betogingen
Later in 2018 was Van Langenhove een van de organisatoren van de ‘Mars tegen Marrakech’ in Brussel, die 5.500 betogers op de been bracht tegen het VN-migratiepact. Ook die betoging was niet zonder controverse. Na een aanvankelijk verbod door Brussels burgemeester Close (PS) mocht de mars toch plaatsvinden. Na afloop braken er relletjes uit: betogers namen het toen op tegen de ordediensten en tientallen mensen werden opgepakt.

(Lees verder onder de video)

En vorige week was Van Langenhove drijvende kracht achter een ‘Mars voor democratie’ in Ninove. Daar kwamen rechtse betogers op straat tegen de pas gevormde coalitie waarin geen plaats was voor de partij Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer.

Meer over Dries Van Langenhove: