Dewael omzeilt discussie rol Van Langenhove: "Eed afleggen vanop eigen stoel"

Patrick Dewael (Open Vld) heeft Dries Van Langenhove handig buitenspel gezet bij de installatie van het nieuwe parlement in de Kamer vandaag. "Iedereen legt de eed af vanop zijn eigen stoel", zei hij bij de opening van de zitting. Zo moest ook Van Langenhove blijven zitten en kon hij niet vooraan plaatsnemen, iets waar Franstalige partijen niet over te spreken waren. De 150 nieuwe leden van de Kamer hebben voor de rest succesvol de eed afgelegd. Dat gebeurde zonder incidenten. 

Van Langenhove (Vlaams Belang), die samen met Mélissa Hanus, als twee jongste Kamerleden, Dewael moesten assisteren tijdens de eedafleggingen, zouden normaal gezien mee vooraan plaatsnemen. Tegen de ceremoniële rol die Van Langenhove, de leider van Schild & Vrienden, zou krijgen tijdens de openingszitting, was aan Franstalige zijde ophef ontstaan.

Door zelf op zijn plaats te blijven zitten, leek Dewael de zaak te ontmijnen. "Ik zal dit doen vanop mijn eigen plaats. Dit is mijn bank, mijn zetel en de enige plaats die de kiezer mij heeft toebedeeld. En dat geldt voor ons allemaal."

Verschillende commissies gaan nu de geloofsbrieven van de verkozenen onderzoeken. Als dat onderzoek is afgerond, en er geen problemen zijn, kunnen de Kamerleden de eed afleggen.

Nieuwe voorzitter
Normaal gezien moest de Kamer ook een nieuwe voorzitter en bureau kiezen. Maar dat punt is verdaagd. De Kamer heeft twee weken tijd om die beslissingen te nemen. Voor het voorzitterschap hebben zich al verschillende kandidaten gemeld: Valerie Van Peel (N-VA), Tinne Van der Straeten (Groen) en Servais Verherstraeten (CD&V). Patrick Dewael heeft nog niet beslist of hij zich kandidaat stelt.