De Block fel na kritiek De Wever: "Gaan lopen is makkelijk, werk doen is moeilijker"

Het zit er opnieuw bovenarms op tussen N-VA en minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Voorzitter Bart De Wever had in VTM NIEUWS forse kritiek op haar beslissing om het quotum van 50 asielaanvragen per dag te schrappen. Haar voorganger Theo Francken van N-VA had dat ingevoerd. Maar de Raad van State oordeelde ook al dat de regel onwettig was. De Wever vreest voor asielchaos, maar De Block dient hem van antwoord. "Gaan lopen is gemakkelijk, maar uw werk doen met respect voor de regels is moeilijker", reageert ze aan VTM NIEUWS.

Maggie De Block (Open Vld) had meteen na de val van de regering kritiek op het migratiebeleid van Theo Francken (N-VA). Zij besliste daarom ook om het quotum van 50 asielaanvragen per dag te schrappen. Ook de Raad van State vernietigde deze week die beslissing van Francken. “Ik kan u zeggen dat we nu richting de 200 aanvragen per dag gaan, voornamelijk van mensen uit de Gazastrook”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in VTM NIEUWS.

“En dat zijn geen oorlogsvluchtelingen, dit is pure mensensmokkel. En die mensen krijg je ook niet meer buiten. Het quota werkte afschrikwekkend voor mensen die wilden komen, maar dat hebben ze losgelaten sinds de beslissing van mevrouw De Block”, aldus De Wever. “Ik kan u zeggen dat er afgelopen donderdag 170 aanvragen waren, vrijdag waren dat er 191. We gaan naar de 200 aanvragen per dag.”

“De grootste groep zijn dan ook nog Palestijnen uit de Gazastrook. Die worden op het vliegtuig naar Zuid-Amerika gezet en van daaruit vliegen ze naar België. Die mensen krijg je niet meer buiten. Dit is mensensmokkel, dit zijn geen oorlogsvluchtelingen, want ze komen al vaak vanuit Egypte en passeren drie à vier veilige landen. Die mensen betalen veel geld om naar hier te komen en mevrouw De Block laat die gewoon binnen."

"Gaan lopen is makkelijk"
Bevoegd minister De Block is niet opgezet met de kritiek. "Dit is laag bij de grond van De Wever, ik vind het verschrikkelijk wat hij uit zijn duim zuigt", zegt De Block aan VTM NIEUWS. "Het arrest van de Raad van State is duidelijk: het quotum van 50 aanvragen per dag was onwettig. Een minister wordt geacht om de rechtstaat te respecteren, en ik denk dat dit voor een partijvoorzitter ook geldt."

"Meneer De Wever zet mij neer als een karikatuur, alsof mensen niet weten wat voor een beleid ik heb gevoerd", gaat De Block verder. "Maar het is gemakkelijk om van de zaken en van je verantwoordelijkheid te gaan lopen, maar uw werk doen met respect voor de wet is veel moeilijker."