Alexander De Croo pleit voor paars-geel: ‘Vorm snel sobere regering met 10 ministers’

Vorm snel een regering. Geen paars-groene maar een paars-gele. En geen doorstartregering of noodregering, maar een echte, volwaardig en sober. Met slechts 10 ministers. Dat bepleit vicepremier Alexander De Croo.

“Als Italië erin slaagt om binnen de week een nieuwe regering te vormen, waarom moet dat dan in België nog lange maanden duren?”, vraagt De Croo (Open Vld) zich af in een gesprek met uw krant. “Wat Di Maio en Renzi kunnen, kunnen De Wever en Di Rupo toch ook? Zonder N-VA en PS krijg je nooit een stabiele regering. Een paars-groene zie ik niet zitten.”

Zelfs niet, geeft hij aan, mocht hij het premierschap van zo’n regering op een schoteltje aangeboden krijgen. “Open Vld heeft het niet goed gedaan bij de verkiezingen. Wij zijn de zevende partij in het parlement. Je moet de democratie respecteren. Als eerste minister zonder slagkracht ben je de dweil van je regering.”

Zonder haar bij naam te noemen is hij kritisch voor voorzitster Gwendolyn Rutten. “De partij moet strakker georganiseerd zijn dan vandaag.” Tegelijk pleit hij voor een staakt-het-vuren tussen de haantjes van de partij. “Iedereen moet een beetje kalmeren.”