Xi Jinping aan basis censuur Winnie de Poeh-film?

De fictieve knuffelbeer Winnie de Poeh lijkt het serieus te hebben verkorven bij de Chinese autoriteiten. Het personage van de Britse auteur A.A. Milne wordt op verschillende sociaalnetwerksites in China geblokkeerd, zo melden internationale media. De grote vraag is of de vergelijking met de Chinese president daarvoor aan de basis ligt.

Op Weibo - de Chinese versie van Twitter - kunnen enkel nog foto's van Winnie de Poeh of van andere personages uit de reeks worden geplaats. Maar commentaren die verwijzen naar 'Weini xiao xiong' (de Chinese naam van Winnie de Poeh) worden consequent geblokkeerd. De gebruiker krijgt de boodschap dat zijn commentaar niet gepubliceerd kan worden wegens "illegale inhoud", meldt onder meer de Britse krant The Telegraph. 

Ook op de populaire berichtendienst WeChat zijn de afbeeldingen van Winnie de Poeh uit de galerij met standaardafbeeldingen verwijderd. Maar de gebruikers kunnen wel nog altijd hun eigen foto's van de populaire beer verspreiden.

De nieuwste film van Winnie de Poeh: Christopher Robin zal dan ook niet in de Chinese zalen spelen, maar een officiële reden daarvoor wordt niet gegeven. 

Geen extra uitleg
De Chinese overheid heeft ook geen uitleg gegeven bij de maatregelen op sociale media. Maar wellicht zijn de regelmatig opduikende vergelijkingen tussen 'Pooh Bear' en de Chinese president Xi Jinping de reden van de censuur.

Een foto waarop de ietwat gezette Winnie de Poeh samen met zijn slanke vriend Teigetje te zien is, werd in 2013 door de Chinese internetgebruikers verspreid, samen met een foto van Xi Jinping en de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama. Later werden ook bij andere ontmoetingen van het Chinese staatshoofd vergelijkbare Winnie de Poeh-foto's op internet geplaatst.