Oscarhoop verdwenen: 'Girl' niet op shortlist beste niet-Engelstalige film

De Belgische film 'Girl' van regisseur Lukas Dhont, komt niet langer in aanmerking voor een Oscar. De Oscar-Academie heeft maandagnacht voor het eerst een shortlist gepubliceerd voor negen verschillende filmcategorieën en daarin komt 'Girl' niet meer voor, zo berichten verschillende Amerikaanse media. Alle Oscar-genomineerden worden op 22 januari bekendgemaakt en op 24 februari staat de uitreiking gepland.

'Girl' was in de running in de categorie 'Beste Niet-Engelstalige Film', naast 86 andere inzendingen. Maar de Belgische film prijkt niet meer op de shortlist. Volgens de Amerikaanse website Deadline is die niet-nominatie "een van de grootste verrassingen" van de Academie.

De films die wel nog in aanmerking komen in deze categorie zijn volgens The Hollywood Reporter 'Birds of Passage' (Colombia), 'The Guilty' (Denemarken), 'Never Look Away' (Duitsland), 'Shoplifters' (Japan), 'Ayka' (Kazachstan), 'Capernaum' (Libanon), 'Roma' (Mexico), 'Cold War' (Polen) en 'Burning' (Zuid-Korea).

'Girl' vertelt het verhaal van een meisje dat in een jongenslichaam is geboren en een professionele ballerina wil worden. Het transgender-thema ligt gevoelig in het preutse Amerika, eerder raakte al bekend dat de Netflix een aantal expliciete scenes wilde censureren. Girl is wel genomineerd voor de Golden Globes.