Nederlander Duncan Laurence wint Eurovisiesongfestival met het nummer "Arcade"

Topfavoriet Nederland heeft zaterdag in het Israëlische Tel Aviv de 64ste editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Duncan Laurence kreeg met het nummer "Arcade" de meeste punten van de televoters thuis en de professionele jury's uit de Eurovisielanden. Tweede en derde plaats waren voor Italië en Rusland.

Het was een spannende strijd, maar uiteindelijk trok de 25-jarige Duncan aan het langste eind. Hij kreeg van de vakjury's 231 punten en stond daarmee op een derde plaats. De televoters gaven hem 261 punten, waarmee hij eindigde op de eerste plaats.

"Dit is voor groots dromen. Dit is voor muziek op de eerste plaats, altijd", reageerde de kersverse winnaar. Het is 44 jaar geleden dat Nederland de muziekwedstrijd won.

Volgens de bookmakers was de Nederlander topfavoriet, gevolgd door de Australische Kate Miller-Keidke met haar song "Zero Gravity". Zij eindigde op de 9de plaats.

Duncan beschouwde zijn favorietenrol als een groot compliment, "maar verwachtingen zijn ook beangstigend", zei de winnaar op de persconferentie na de finale. "Ik heb geprobeerd te focussen op mijn doel, dat is het belangrijkste." Hij riep de pers op om bij de volgende edities niet meer zoveel druk op de deelnemers te leggen.

Tijdens de finale traden 26 landen aan. De zogenoemde "big five", Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Frankrijk, waren samen met gastland Israël al verzekerd van een plek in de eindstrijd. De andere landen wisten zich tijdens een van de twee halve finales te plaatsen voor de finale.

Zo'n 200 miljoen mensen volgden de show, liet een woordvoerder van het songfestival weten. De finale werd gepresenteerd door supermodel Bar Refaeli en televisiepresentatoren Erez Tal, Assi Azar en Lucy Ayoub.

Niet alleen de 26 finalisten traden op, maar ook de winnares van vorig jaar, Netta Barzilai, en de voormalige winnaars Dana International, Conchita Wurst, Gali Atari, Mans Zelmerlow en Verka Serduchka.

Voor er overgegaan werd tot de puntentelling, werd de show afgesloten door de Amerikaanse zangeres Madonna. Ze bracht haar nieuwe nummer "Future" en haar klassieker "Like a Prayer". "Jullie zijn allemaal winnaars, wat er ook gebeurt. Het was niet eenvoudig om hier te geraken, waar jullie nu staan", stelde het popicoon.

De Belgische kandidaat Eliot strandde dinsdag in de eerste halve finale met zijn nummer "Wake Up". Na de finale werden ook de uitslagen van de halve finales bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat Eliot in zijn halve finale als 13de eindigde. Om de finale te halen, moest hij in de top 10 eindigen.