'Girl' is Belgische inzending voor Oscars

De film 'Girl' van regisseur Lukas Dhont is dit jaar de Belgische inzending voor de Oscars. Op het filmfestival van Cannes won de film al vier prijzen, waaronder de Caméra d'Or. Dat is de prijs voor het beste regiedebuut.

Met ‘Girl’ doet Dhont in februari een gooi naar de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. "Sinds ik een kind ben, droom ik van de Oscars. Om België te mogen vertegenwoordigen met Girl is een ongelofelijke eer. Wat me de voorbije maanden is overkomen, overtreft mijn stoutste dromen en de Oscarinzending is de kers op de taart", reageert regisseur Lukas Dhont.

'Girl' gaat over tiener die geboren is als jongen, die ervan droomt om ballerina te worden. Bij ons is de film pas in de herfst in de bioscoop te zien. Op 9 oktober opent de film het Film Fest Gent en vanaf 17 oktober is hij ook in andere bioscoopzalen te zien.

De film ging in wereldpremière in het Un Certain Regard-programma van het Festival van Cannes. Hij groeide uit tot een van de meest besproken films op het festival en kaapte er vier prijzen weg. ‘Girl’ werd bekroond met de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en ten slotte ook de Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster won de Prijs voor Beste Acteerprestatie.

Bekijk ook: