Eurosongfestival volgend jaar in Rotterdam

Het volgende Eurovisiesongfestival zal plaatsvinden in Rotterdam. Dat maakte de zender NPO bekend in een televisiespotje. Op 12 en 14 mei 2020 zijn de halve finales. Op 16 mei volgt dan de finale.

(Lees verder onder de video)

De Nederlandse zanger Duncan Laurence haalde in mei met het nummer "Arcade" de meeste punten van de televoters thuis en de professionele jury's uit de Eurovisielanden. De tweede en de derde plaats waren voor Italië en Rusland. Daardoor mag Nederland in 2020 het Eurovisiesongfestival organiseren.

Aanvankelijk hadden negen Nederlandse steden hun belangstelling getoond, maar Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag en Breda trokken zich terug. Bleven nog over: Rotterdam, Den Bosch, Arnhem, Utrecht en Maastricht. In een latere fase bleven uiteindelijk enkel Maastricht en Rotterdam in de race.    

Ahoy in Rotterdam
Het was dus Rotterdam dat uiteindelijk de slag thuishaalde. Het muziekfestival zal plaatsvinden in de Ahoy. Het evenementencentrum staat nu nog letterlijk deels in de steigers vanwege een verbouwing, maar eerder zei directrice Jolanda Jansen al dat Ahoy ruim op tijd klaar zal zijn voor het songfestival. "De tv-show zal in de arena plaatsvinden, zaken als de greenroom, kantoorruimtes en persruimtes kunnen allemaal in onze bestaande hallen plaatsvinden. De nieuwbouw zullen we niet nodig hebben, en is tegen die tijd aan de buitenkant helemaal gereed."

In de arena in het Rotterdamse complex is in ieder geval meer dan genoeg ruimte voor fans. Daar passen 16.000 mensen in, 6.000 meer dan was geëist. Ook aan de andere eisen wordt ruimschoots voldaan. Zo is het dak 23 meter hoog, terwijl een ondergrens van 18 meter werd aangehouden en kunnen de balken meer dan genoeg gewicht aan voor alle camera's en lichten.

Wie de show in Ahoy gaat presenteren wordt in december bekendgemaakt. Wel is al duidelijk dat Marnix Kaart en Marc Pos de regisseurs zijn van de finale en de twee halve finales. De organisatie is in handen van NPO, AVROTROS en NOS samen met de European Broadcast Union (EBU).

Maastricht teleurgesteld
De burgemeester van Maastricht reageert teleurgesteld. "We zijn het niet geworden, heel teleurstellend", zei de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Het liedjesfestijn werd al vier keer eerder bij onze noorderburen georganiseerd: in Hilversum (1958), Amsterdam (1970) en Den Haag (1976 en 1980).