Toenemende speculatie over afzetten Theresa May

In Londen neemt de speculatie toe dat de Britse regering premier Theresa May zou kunnen afzetten, in de nasleep van een chaotische week rond de brexit. Dat berichten Britse media vandaag, op basis van regeringsbronnen.

David Lidington, vaak de de facto vicepremier genoemd, zou kunnen overnemen als interimpremier, bericht de Sunday Times. Hij zou opdracht krijgen om een nieuwe koers uit te zetten voor de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU). Ook zou hij de weg moeten vrijmaken voor een 'gewone' premier tegen de herfst.

The Sunday Times schrijft van elf regeringsleden te zijn toevertrouwd dat ze May willen ruilen voor iemand nieuw. Namen vallen niet.

Volgens The Mail on Sunday zijn de ministers van plan om milieuminister Michael Gove aan te stellen als interim-premier.

De openbare omroep BBC hoorde bij niet nader genoemde invloedrijke Conservatieve parlementsleden dat zij schoorvoetend de brexit-deal met de EU zouden goedkeuren indien May belooft het veld te ruimen.

Downing Street 10 heeft echter ontkend dat men de premier tot aftreden zou kunnen overhalen.

Theresa May staat op dit moment voor een complete impasse. Aan de ene kant wil het Britse parlement haar brexitplannen niet goedkeuren, aan de andere kant wil de Europese Commissie niet tornen aan het akkoord dat de voorbije twee jaar is onderhandeld. Er zijn ook berichten dat zij deze week geen derde stemming over de deal zou willen.

Zaterdag betoogden in Londen meer dan één miljoen mensen om een tweede brexitreferendum te eisen.