Oostenrijkse vicepremier neemt ontslag na gelekte ‘omkopingsvideo’

De Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) heeft bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) zijn ontslag aangeboden en die heeft dat aanvaard. Hij stapt ook op als partijleider van de extreemrechtse FPÖ. Dat heeft Strache bekendgemaakt.

Hij was in opspraak gekomen door een video waarin te zien is hoe hij een Russische 'miljonair' openbare aanbestedingen beloofde in ruil voor politieke steun in de verkiezingscampagne.

"Ja, het was dom, onverantwoordelijk, het was een fout", zei Strache volgens de Oostenrijkse omroep ORF. De vicekanselier verontschuldigde zich voor zijn "typisch door alcohol veroorzaakt machogedoe". De gelekte video noemde hij nog een "gerichte politieke aanslag" en "een valstrik geënsceneerd door geheime diensten".

Norbert Hofer
De FPÖ-leider bood zijn ontslag aan om te vermijden dat de coalitie tussen de FPÖ en de ÖVP zou instorten, zei hij. Naast zijn functie als vicekanselier, stapt Strache ook op als leider van de FPÖ. "Mijn plaatsvervanger Norbert Hofer zal de leiding van de partij vanaf nu op zich nemen", aldus Strache. Hofer is momenteel minister van Verkeer. Mogelijk volgt hij ook in de regering Strache op. In Wenen wordt weliswaar gespeculeerd over het einde van de coalitie.

Verborgen camera
De videobeelden, die door Der Spiegel en Süddeutsche Zeitung naar buiten zijn gebracht, tonen Strache in gesprek met een zogenaamde Russische oligarche. Ze halen het idee aan dat de vrouw de grootste krant van Oostenrijk, de Kronen Zeitung, zou overnemen en daarmee de FPÖ publicitair te steunen. Eens de partij in de regering zit, zou de oligarche in ruil openbare aanbestedingen verkrijgen.

De beelden zijn gemaakt enkele maanden voor de verkiezingen van 2017. Daarbij behaalde de FPÖ 26 procent. In december 2017 zag de coalitie tussen FPÖ en de ÖVP dan het levenslicht. De bondskanselier had volgens informatie van het Duitse persagentschap DPA eerder op de dag al een verdere samenwerking met Strache uitgesloten. De vraag is nu of Kurz de coalitie wil voortzetten met de opvolger van Strache, of dat hij aanstuurt op vervroegde verkiezingen.