Nederland wil celstraf voor WhatsApp achter stuur

De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus wil 'WhatsAppen' achter het stuur harder aanpakken om zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Als zijn wetsvoorstel erdoor komt, kunnen autobestuurders die een ongeluk veroorzaken door "roekeloos rijgedrag" zelfs een celstraf krijgen van maximaal zes jaar.

De Nederlandse Veiligheidsminister heeft het gehad met automobilisten die hun smartphone gebruiken achter het stuur. Hij wil de maximumstraf voor wegpiraten daarom verhogen. 

Daarom heeft hij ook een duidelijkere definitie gegeven van "roekeloos rijden". Het gaat om mensen die snelheidswedstrijden organiseren (of eraan deelnemen), maar ook om mensen die bellen terwijl ze door een rood licht rijden, mensen die veel te snel over een kruispunt rijden en ga zo maar door. 

Ook rijden onder invloed van alcohol of drugs, vluchtmisdrijf plegen en rijden zonder rijbewijs wil hij harder aanpakken. Nu staat daar slechts een maximale straf van drie maanden cel op. Dat kan binnenkort oplopen tot een jaar.