Einde aan strijd om beroemde 'apenselfie'

Na twee jaar is er een einde gekomen aan de juridische strijd over de ‘aap-selfie’, de wereldberoemde foto die in 2011 genomen werd door een aapje in Indonesië. De dierenrechtenorganisatie en de fotograaf kwamen tot een schikking. 

De foto van de aap die de naam Naruto kreeg, werd in 2011 genomen in Indonesië. Het aapje nam een loopje met de camera van fotograaf David Slater en drukte op het juiste moment op het juiste knopje. Het resultaat? Een foto van de kuifmakaak, die met zijn brede grijns recht in de camera kijkt.

De foto ging de wereld rond, maar kreeg al snel een juridisch staartje. De dierenrechtenorganisatie ‘The People for the Ethical Treatment of Animals’ (PETA) vond dat Naruto voordeel moest kunnen halen uit de foto’s en dat de fotograaf niet zomaar het auteursrecht kon opeisen. 

De organisatie spande in 2015 dan ook een rechtszaak aan. Die kwam meteen onder internationale belangstelling te staan door de complexe aard van de foto en de vraag over de auteursrechten van dieren. Volgens PETA stond in de Amerikaanse wet namelijk niet expliciet vermeld dat auteursrecht alleen voor mensen geldt.

(Lees verder onder de tweet)

Auteursrecht voor dieren? 
In 2016 oordeelde een rechter al dat de auteursrechten wel degelijk bij fotograaf Slater liggen, aangezien een aap naar hun mening niet over auteursrechten kan beschikken. Om te vermijden dat de rechtszaak zou uitmonden in een eindeloze strijd, troffen beide partijen nu een schikking. 

De fotograaf zal 25 procent van zijn inkomsten die hij in de toekomst verdient vanwege de foto doneren aan goede doelen die opkomen voor de kuifmakaken in Indonesië. Zijn advocaat wil niet zeggen of hij de rest van de opbrengsten gewoon zelf mag houden.

Foto: archiefbeeld