Australische partijen gehackt “door een regime”

Australië beschuldigt een 'gesofisticeerde statelijke speler' ervan een grootschalige computeraanval te hebben uitgevoerd op zijn computersystemen. De hacking kwam eerder deze maand aan het licht. Ook de grootste politieke partijen zouden getroffen zijn. 

Volgens de inlichtingendiensten die de hacking onderzochten zijn ook de netwerken van sommige politieke partijen getroffen; Het zou gaan om de Liberal Party, Labor Party en National Party”.

“Onze experts denken dat een gesofisticeerde statelijke speler verantwoordelijk is voor deze vijandige daad”, zei de Australische premier Scott Morrison. De hacking zou met andere woorden uitgaan van een regime. Volgens verschillende media gaat het over China, maar geen enkele officiële bron heeft tot dusver Peking verantwoordelijk gesteld.

Systeem van parlement gehackt
Op 8 februari bleek dat het informaticasysteem van het parlement beschadigd raakte door een “incident”, zonder dat er over de precieze aard informatie werd gegeven. Alle gebruikers van het netwerk, ook de premier en zijn ministers, moesten hun wachtwoord veranderen.

In mei trekken de Australiërs naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Mogelijk was het de bedoelinfg van de hackers om de debatten te beïnvloeden, en mogelijk zelfs de stembusslag zelf.