28-jarige veteraan opent vuur in bar in Californië: zeker 13 doden

In Californië zijn dertien mensen doodgeschoten in een club. Onder de doden bevindt zich ook een politieagent, die in de Borderline Bar & Grill in Thousand Oaks, zo'n 60 kilometer van Los Angeles, door verschillende kogels werd getroffen. Ook de schutter is gedood. Het gaat om een 28-jarige oorlogsveteraan, David Ian Long. Dat heeft de politie bekendgemaakt in een statement. Bij de schietpartij liep ook een tiental mensen deels zware verwondingen op.

In de bar was een dansfeest voor studenten aan de gang. Volgens getuigen bevonden zich honderden mensen in de Borderline. Een getuige vertelde aan ABC dat de dader eerst op een bewaker had geschoten en rookbommen had gegooid. Daarna opende hij het vuur op andere mensen in de zaak. "Hij bleef maar schieten", zei de getuige. Een andere aanwezige zei dat de man de kassierster met een handvuurwapen had doodgeschoten.

Een jonge vrouw vertelde hoe ze van de dansvloer naar de nooduitgang achteraan was gevlucht. "Mensen sloegen de ramen aan diggelen om te kunnen ontkomen", zei ze op de zender ABC7.

De eerste beschrijvingen van de dader stemden niet echt overeen. Een getuige zei dat de schutter eruit zag als en man uit het Midden-Oosten, anderen spraken over een blanke man. Eensluidend waren de berichten dat hij in het zwart was gekleed en gedeeltelijk gemaskerd was. De politie identificeerde de schutter intussen als de 28-jarige ex-marinier David Ian Long. Hij kwam eerder al in contact met de politie voor kleinere misdrijven. Over het motief van Long is voorlopig nog geen duidelijkheid.