Jozef De Kesel is officieel kardinaal

De aartsbisschop van Mechelen en Brussel, Jozef De Kesel, is nu ook echt kardinaal. Dat gebeurde tijdens een officieel gebeuren in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Hij werd er ‘tot kardinaal gecreëerd’, zo luidt de officiële term, samen met zestien anderen. 

Tijdens het consistorie, zo heet de ceremonie, kreeg De Kesel zijn kardinaalsbaret van paus Franciscus. Later vanmiddag volgt er een ontmoeting tussen de paus en de zeventien kersverse kardinalen. Morgen is er om 10 uur een eucharistieviering waarin de paus en zijn nieuwe kardinalen voorgaan. 

Opvallend: als er vandaag een nieuwe paus moet worden verkozen, mogen slechts dertien van de zeventien nieuwe kardinalen deelnemen aan het conclaaf. Om te stemmen moet een kardinaal namelijk jonger zijn dan tachtig. De kardinalen zijn afkomstig uit vijf continenten, wat voor de Argentijnse kerkleider "de universaliteit van de kerk" uitdrukt. Drie van hen komen uit Europa, drie uit Latijns-Amerika, drie uit de Verenigde Staten, en telkens twee uit Afrika en Azië.

"Behoorlijk snel"
Josef De Kesel is sinds 12 december 2015 de 21ste aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Volgens Kerknet, het portaal van de katholieke kerk in Vlaanderen, gebeurt zijn kardinaalscreatie "behoorlijk snel". Door de verschuiving van de wereldkerk naar het zuiden, die ook wordt weerspiegeld in het kardinaalscollege, is het niet langer vanzelfsprekend dat de aartsbisschop van Mechelen-Brussel tot kardinaal wordt gecreëerd.

Ook de kardinaalscreatie van de aartsbisschop en nuntius Mario Zenari in Syrië is opmerkelijk. Hij is namelijk nog actief als nuntius, een diplomatieke vertegenwoordiger van de Kerkelijke Stoel. Volgens waarnemers beklemtoont de paus daarmee ook zijn zorg om Syrië dat al jaren een bloedige burgeroorlog kent.