Zo wil De Croo 'fake news' aanpakken

Vanaf vandaag kan je mee ideeën lanceren om ‘fake news’ aan te pakken, via de website stopfakenews.be. De website komt er op initiatief van minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo (Open Vld). 

De minister kondigde zijn initiatief vandaag aan tijdens een persconferentie in de Financiëntoren. Op de website kan iedereen voorstellen formuleren voor de aanpak van desinformatie of ‘fake news’. Je kan er ook de voorstellen van anderen beoordelen met ‘likes’ en ‘dislikes’. 

Naast de lancering van de burgerbevraging, schakelt De Croo ook een expertengroep in met academici en journalisten. Zij moeten tegen 25 juni concrete voorstellen op tafel leggen. Tot slot is er op 17 mei een debat met stakeholders in BeCentral, de digitale campus in het station Brussel-Centraal.

Tijd voor actie
Actie is dan ook broodnodig, zegt de minister aan VTM NIEUWS. “Meer dan de helft van de Belgen vertrouwt niet wat ze op sociale media lezen. We lanceren daarom deze website, om ervoor te zorgen dat we met z’n allen 'fake news' kunnen vermijden.” 

Volgens De Croo is het ook essentieel voor onze democratie. "Een vrije, kritische en diverse pers is essentieel in een goed functionerende maatschappij. Als dat niet zo is, komt het functioneren van onze democratie in het gedrang. Dat hebben we de voorbije jaren gezien met de beïnvloeding van verkiezingen in verschillende landen."