Wolvin Naya krijgt wellicht snel drie of vier welpjes

Wolvin Naya is zwanger. Dat melden Natuur en Bos en het INBO in een persbericht. De bolle buik doet bovendien vermoeden dat Naya hoogzwanger is en één van de komende dagen welpjes zal krijgen.

Op beelden van Natuur en Bos is Naya te zien met een bolle buik. Naya en August zullen zich nu nestelen op een afgelegen beschutte plaats, waar de welpjes geboren zullen worden.

Aangezien het de eerste worp van Naya is, zullen er wellicht drie tot vier  welpjes zijn. Naya zal bij haar welpjes blijven en August zal voor eten zorgen.

Timing
De welpen blijven de eerste weken in het nest, en zullen pas tegen de zomer hun eerste pootjes buitenzetten. In het begin blijven ze in de buurt van het hol, en vanaf de herfst gaan ze mee op jacht en de kneepjes van het vak leren van hun ouders. In de winter evolueren ze tot volwaardige jagers en kunnen ze voor hun eigen voedsel zorgen.

Op een leeftijd van 8 tot 22 maanden verlaten de wolven hun roedel en gaan ze op zoek naar een eigen stek. "Ze kunnen dan zeer grote afstanden afleggen. Op deze manier zijn ook Naya en August uit Duitsland tot in Noord-Limburg getrokken. Angst voor een overvloed aan wolven op één plaats is dus ongegrond. In een territorium is enkel plaats voor één koppel wolven met jongen", klinkt het in een persbericht.

Schuw
De zwangerschap en de geboorte maken de wolven nog voorzichtiger en schuwer dan voorheen. "Dit nieuws is dus geen enkele reden om bang te worden. De dieren zullen zich nog minder laten zien dan vroeger en worden zonder verstoring niet agressiever."

Naya en August waren de eerste wolven die sinds de zomer van vorig jaar in ons land rondliepen. Hun aanwezigheid raakte bekend nadat verschillende schapen dood werden teruggevonden in Limburg