Vanaf 2019 zelfrijdende auto's in A'pen

Vanaf 2019 zullen zelfrijdende auto’s getest mogen worden op een stuk van de Antwerpse ring. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen vandaag. Minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) is tevreden.

Zo zullen enkele rijstroken tussen Borgerhout en Deurne en de verkeersknoop in Ranst uitgerust worden met sensoren die informatie doorgeven aan de wagen. Zo wordt het verkeer gestuurd en dat moet voor minder files en ongevallen zorgen.

Weinig verandering
Dit en volgend jaar zal de infrastructuur aan die wegen in orde worden gebracht. “Zelfrijdende auto’s zullen er van 2019 tot juni 2020 mogen rijden”, legt Muyters uit.

"Op het eerste zicht verandert er weinig voor automobilisten. Wie met een normale auto rijdt, kan gewoon de snelweg gebruiken." Het betekent niet dat er vanaf 2019 auto's zonder bestuurder rond zullen rijden in Vlaanderen. "In theorie kan het", aldus Muyters. "Maar in iedere wagen zal een chauffeur zitten."

20 miljoen
Antwerpen is samen met Lyon, de snelweg tussen Nürnberg en München, het Spaanse Vigo en de regio Rotterdam-Den Haag geselecteerd als proeftuin. Er wordt in totaal 20 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 3,4 miljoen voor Vlaanderen. Overheid en privé-partners betalen dat bedrag.