Opnieuw oud-speurder opgepakt in Bendedossier

Er is opnieuw een oud-speurder verhoord in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat bevestigt het federaal parket aan VTM NIEUWS. Het gaat om een ex-speurder uit het onderzoek naar de bende. Er moet nog bekeken worden of de verdachte voorgeleid zal worden bij de onderzoeksrechter. 

Vorige week werd de voormalige speurder van de Delta-cel, Philippe V., nog aangehouden door de onderzoeksrechter in Charleroi. Het huidige onderzoeksteam verdenkt de man ervan dat hij in 1986 het onderzoek naar de Bende manipuleerde. V. “zou minstens bepaalde, mogelijks cruciale, informatie achtergehouden hebben”, zegt het parket.

Ronquières
V, vandaag gepensioneerd, was in de jaren tachtig een tijdlang lid van de cel-Delta in Dendermonde die toen onder leiding van onderzoeksrechter Freddy Troch het onderzoek voerde naar de Bende van Nijvel. Hij lag in november 1986 aan de basis van een belangrijke wapenvondst in het kanaal Brussel-Charlerloi in Ronquières. Er werden een kogelwerend vest, een pistool dat van een politieagent werd gestolen, en munitie aangetroffen. Een jaar eerder had een zoektocht in dezelfde zwaaikom niets opgeleverd. 

V. heeft altijd beweerd dat die zoekactie er was gekomen door klassiek politiewerk, maar in 2013 bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat die voorwerpen pas enkele dagen voor de vondst in november 1986 in het kanaal gedumpt konden zijn. Dat versterkte het vermoeden van de onderzoeksrechter en de speurdersploeg dat er manipulatie in het spel was. Mogelijk kreeg V. een tip van een informant. 

Bekijk ook: