Opgelet: griep is in het land

De afgelopen week hebben opvallend veel meer Belgen een huisarts geraadpleegd met symptomen van griep. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Tussen 2 en 8 januari stapten er per 100.000 inwoners 133 naar de huisarts met griepsymtomen. Vanaf 140 raadplegingen per 100.000 inwoners, is er sprake van een griepepidemie. Volgens viroloog Marc Van Ranst kunnen we intussen spreken van een griepepidemie.

Volgens Marc Van Ranst is het onvermijdelijk dat de drempel van 140 consultaties intussen is overschreden, dat geeft hij mee aan VTM NIEUWS. We kunnen dus spreken van een griepepidemie. De officiële griepdrempel wordt volgende week naar alle waarschijnlijkheid overschreven, vertelt Marc Van Ranst.

Uit analyse van het WIV blijkt dat enkel het griepvirus van het type A in omloop is. Het gaat dan vooral om de stam A (H3N2). Dat is goed nieuws voor wie de voorbije maanden een inenting tegen griep heeft gekregen, want dat is ook de stam die aanwezig is in de vaccins die in ons land beschikbaar zijn.

Binnen drie weken wordt de grootste piek in ons land verwacht. Ook in onze buurlanden is de griep aan een opmars bezig. Frankrijk kampt al drie weken op rij met een hevige griepepidemie, waarbij in sommige regio's sprake is van 738 zieken per 100.000 inwoners.

Verspreiding tegengaan
Om een verdere verspreiding van de ziekte bij ons te voorkomen, beveelt het WIV patiënten aan om meteen een huisarts te contacteren bij griepsymptomen, en om in dat geval thuis te blijven en overbodig contact met andere mensen zoveel mogelijk te vermijden. Ook de handen vaak en grondig wassen, met water en zeep, kan helpen.

Ook in Frankrijk
Niet alleen in ons land is de griep in opmars, ook in Frankrijk brengt een zware griepedimedie vele ziekenhuizen in het land aan de grens van un capaciteiten. Minister van Gezondheid Marisol Touraine riep de klinieken op indien nodig dringende operaties op te schorten om voldoende bedden voor grieppatiënten vrij te kunnen houden. In 142 van de 850 publieke ziekenhuizen is de situatie precair, zegt Touraine.

Het gaat volgens officiële bronnen vooral om influenzavirussen van het subtype A (H3N2), die zeker voor bejaarde oude mensen gevaarlijk zijn. De autoriteiten verwachten dat het toppunt van de epidemie binnenkort overschreden wordt.