Openbaar ministerie eist levenslange celstraf voor Nemmouche

Het openbaar ministerie eist voor Mehdi Nemmouche, de hoofddader van de aanslag op het Joods Museum van België, de levenslange opsluiting. Dat heeft advocaat-generaal Yves Moreau voormiddag duidelijk gemaakt. Voor mededader Nacer Bendrer wordt 30 jaar straf geëist. 

"We moeten de vraag stellen of Mehdi Nemmouche verzachtende omstandigheden verdient", zei advocaat-generaal Moreau. "Want zodra er één verzachtende omstandigheid is, moet de straf lager zijn dan levenslang. Ze kan dan nog oplopen tot 35 jaar maar het verschil zal gigantisch zijn. Levenslang is de zwaarst mogelijke straf, maar soms moeten we toegeven dat het zwaarst mogelijke misdrijf gepleegd is, en dat de maatschappij nood heeft aan de grootst mogelijke bescherming."

"Verzachtende omstandigheden toepassen zou zelfs indecent zijn", ging de magistraat verder. "De feiten zijn immers uitermate ernstig. Mehdi Nemmouche heeft niet alleen eigenhandig beslist over het leven van vier mensen, hij heeft dat ook gedaan terwijl hij er ten volle van bewust was dat hij op die manier terreur zaaide. Bovendien is er zijn extreme lafheid: hij schiet mensen langs achter neer, hij doodt een oude dame met een oorlogswapen en heeft nu nog steeds niet het lef om zijn verantwoordelijkheid te nemen."

“Blijft een gevaar”
Nemmouche toont geen enkele vorm van berouw en doet zelfs op het proces alleen aan provocatie, aldus de magistraat. "Hij blijft ook een gevaar betekenen. 'Voor Allah tot de dood, geen wapenstilstand en geen verzoening', is zijn eigen uitspraak. De enige vraag die zich stelt bij zijn vrijlating, is wie zijn volgende slachtoffer zal zijn."

Dat Nemmouche een ongelukkige jeugd zou gehad hebben en dat hij door zijn pleegouders mishandeld werd, zoals zijn advocaten beweren, staat niet alleen niet vast, het kan ook niet gelden als verzachtende omstandigheid.              

"Van enige spijt is bij hem ook geen sprake", zei advocaat-generaal Moreau. "Hoe kan het ook, als hij in de val is gelokt? Zelfs als hij straks toch zegt dat hij berouw heeft, zal dat geen gemeende spijtbetuiging zijn maar enkel om een lagere straf te krijgen.

30 jaar voor Bendrer?
Voor Nacer Bendrer werd een gevangenisstraf van "minstens 30 jaar" gevorderd. Bendrer, werd net als Mehdi Nemmouche schuldig verklaard aan de aanslag op het Joods Museum van België. "Veel verzachtende omstandigheden zijn er ook voor hem niet, maar het verschil in rol met Nemmouche moet zich wel weerspiegelen in de strafmaat. Bendrer heeft het bloed van de slachtoffer niet rechtstreeks aan zijn handen." Het openbaar ministerie vroeg ook zowel Bendrer als Nemmouche 15 jaar lang ter beschikking te stellen van de strafuitvoeringsrechtbank.

"De feiten waarvoor Nacer Bendrer schuldig is verklaard, blijven extreem ernstig maar zijn rol is toch anders dan die van Nemmouche", zei advocaat-generaal Moreau. "Nemmouche is de aanstoker en de uitvoerder van de aanslag, Bendrer is degene die 'enkel' hulp heeft verleend. Dat verschil moet zich weerspiegelen in de strafmaat."