Mogelijk 1.900 ontslagen, maar ook 1.250 aanwervingen bij Proximus

In het ‘transformatieplan’ van Proximus zou sprake zijn van 1.900 ontslagen, maar ook van 1.250 aanwervingen. Dat zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vandaag na overleg tussen premier Charles Michel, de ministers van Werk en Telecom en de top van het telecombedrijf.

Na mediaberichten over mogelijk banenverlies bij Proximus had premier Charles Michel CEO Dominique Leroy en voorzitter Stefaan De Clerck uitgenodigd om tekst en uitleg te komen geven. De handel in het aandeel Proximus werd vandaag niet opgestart en zal mogelijk de hele dag opgeschort blijven.

“Zeer bezorgd”
In het transformatieplan van Proximus zou nu sprake zijn van 1.900 ontslagen, maar ook van 1.250 aanwervingen, laat Peeters na het overleg verstaan. Volgens hem zijn de cijfers wel nog “niet definitief”. De regering verwacht in de komende uren nog verdere verduidelijking over het plan.

“Het is een delicate situatie”, zegt Peeters nog. “Het is belangrijk om te zeggen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat we zeer bezorgd zijn over het mogelijk banenverlies.”

Proximus reageert niet op cijfers
Proximus zelf kan momenteel niet reageren op de uitlatingen van Peeters, aldus een woordvoerder. Het bedrijf verwijst opnieuw naar de communicatie die aangekondigd is voor morgenochtend, voor de opening van de beurs. Tot dan zal de handel in het aandeel Proximus opgeschort blijven. “We gaan vandaag niet reageren op statements.”

Vakbonden verbijsterd
De vakbonden reageren vol ongeloof. “Dit is weinig respectvol”,  aldus vakbondsman Ben Coremans (ACV-Transcom). Hij vernam het nieuws over de mogelijk 1.900 afvloeiingen via de pers, zelf was hij niet op de hoogte. 

“Dit zijn we niet gewend en het is weinig respectvol. We hadden verwacht dat eerst de werknemers worden geïnformeerd, dan pas de politiek. Overleg moet gebeuren waar het moet gebeuren.” Coremans heeft ook vragen bij het cijfer. “Wat is dat, 1.900 afvloeiingen? Gaat het om naakte ontslagen, brugpensioen, natuurlijke afvloeiingen? Eén ding is zeker. Ze gaan ons tegenkomen.”

“Competitief blijven” 
Minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) stelt dat het nog niet duidelijk is hoeveel jobs concreet op het spel staan. Volgens de minister moet het bewuste plan toelaten dat Proximus competitief blijft in de snel veranderende digitale markt. “We hebben meer info gevraagd over wat de impact daarvan is en op welke manier dat dit over de komende jaren zal worden uitgevoerd”.

“Er zullen nieuwe profielen nodig zijn bij Proximus om zich voor te bereiden op die veranderende markt. Men zal in elk geval moeten aanwerven. Aan de andere kant zal ook sociaal overleg nodig zijn”, aldus De Backer. Volgens hem is het belangrijk dat “men kijkt naar het personeel en sociaal overleg opstart om de harde ontslagen tot een minimum te beperken of af te wenden”.

“Totaal onbegrijpelijk”
De voorzitster van de Kamercommissie Infrastructuur, Karine Lalieux (PS), wil Leroy en de vakbonden zo snel mogelijk uitnodigen voor een debat over de toestand binnen het bedrijf. “Alle vragen moeten worden aangesneden”, meldt Lalieux op Twitter. 

Ecolo-Groen vraagt eveneens uitleg in het parlement. “Een massale herstructurering is voor een winstgevend overheidsbedrijf totaal onbegrijpelijk”, zegt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. Een hoorzitting zou het parlement bovendien de kans bieden de CEO te vragen naar een mogelijke link tussen de komst van een vierde operator en het 5G-netwerk, en de herstructurering die op tafel ligt, vindt hij. “Het is essentieel dat we de impact kunnen inschatten op de werkgelegenheid en de investeringen in de sector”.

Ook het extreemlinkse PVDA noemt het plan onaanvaardbaar. “De digitalisering moet ervoor zorgen dat het werk lichter wordt, niet dat 2.000 mensen hun werk kwijt raken”, zegt Kamerlid Raoul Hedebouw. Hij wijst ook op de winst die het bedrijf de afgelopen jaren heeft geboekt en op het loon van de topvrouw. “Daar moet je het geld gaan zoeken.”