Melikan Kucam blijft aangehouden

Melikan Kucam, het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid dat verdacht wordt van gesjoemel met humanitaire visa, blijft aangehouden. Dat heeft de raadkamer in Antwerpen dinsdag beslist. Zijn advocaat Walter Damen zegt dat er beroep wordt aangetekend.

De 44-jarige Melikan Kucam zit intussen al bijna vier maanden achter de tralies. Hij wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten opstelde met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Het ging om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap die in conflictgebieden in Syrië, Irak en de buurlanden zitten. Hij zou zich laten betalen hebben om mensen op die lijst te zetten, maar Kucam ontkent dat.

De raadkamer verlengde vandaag nogmaals zijn aanhouding. Kucam gaat in beroep tegen die beslissing, waardoor hij binnen de vijftien dagen voor de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling verschijnt.