Klacht wegens late oproep bij dodelijk ongeval brommobiel, volgens De Crem is er "correct gehandeld"

"De 100-centrale van Leuven is zwaar in de fout gegaan bij het ongeval met een brommobiel van zaterdagochtend in Sint-Genesius-Rode", dat zegt Brusselse brandweerman Eric Labourdette van liberale overheidsvakbond bij de Brusselse brandweer (DBDMH). Volgens hem werden de juiste hulpdiensten veel te laat verwittigd. Eerst werd Waals-Brabant opgeroepen, dan de voorpost Delta-Elsene, terwijl de voorpost Eikenbos van de Brusselse brandweer slechts op vijf kilometer van het ongeval verwijderd was. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is er "correct gehandeld". 

Bij het ongeval kwamen twee meisjes van 18 en 15 jaar om het leven. Zij zaten met nog twee meisjes in een brommobiel, waarvoor men slechts een rijbewijs voor een bromfiets voor nodig heeft. Het voertuig werd aangereden door een terreinwagen toen het van de Steenweg op Waterloo wilde inslaan in de Lindestraat.

Volgens het parket van Halle vond het ongeval plaats om 1.05 uur. De zone Waals-Brabant kreeg een oproep van de 100-centrale van Leuven om 1.13 uur voor een verkeersongeval met meerdere gewonden. De zone stuurde twee ziekenwagens. De 100-centrale vroeg het ziekenhuis van Elsene om een MUG te sturen, die om 1.15 uur uitreed. Om 1.27 uur rijdt de Brusselse brandweer vanuit de voorpost Eikenbos-Ukkel uit en is om 1.33 uur op de plaats van het ongeval, zo somt Labourdette de opeenvolgende stappen op. Hij wijst erop dat de voorpost Eikenbos op 5 kilometer van het ongeval ligt, de post Halle op 12 kilometer en de post Eigenbrakel op 11 kilometer.

De vakbondsman hekelt dat de 100-centrale van Leuven de wetgeving niet heeft gevolgd omdat de voorpost Eikenbos van de Brusselse brandweer het dichtste bij lag, en de nodige middelen inzake medische noodhulp en interventiemateriaal er beschikbaar waren.

Daarom gaat Eric Labourdette een klacht in dien bij de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid - beide kabinetten wilden maandag in de late namiddag niet reageren omdat ze de klacht nog niet ontvangen hadden - de bevoegde inspectie van Vlaams-Brabant en de functionele chef van de 100-centrale van Vlaams-Brabant.

Gouverneur wacht af
In een reactie laat Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte weten dat hij vooraleer hierover een uitspraak te doen het onderzoek afwacht. "Het gebeurt wel enkele keren op een jaar dat mensen vragen hebben of de 100-centrale bij het uitsturen van hulpmiddelen de juiste beslissingen heeft genomen. Dit wordt steeds grondig onderzocht en dat vergt tijd. Men kan immers na een dergelijk onderzoek hierover een uitspraak doen. Naast de theoretische beschikbaarheid van middelen is er bijvoorbeeld de vraag wat er in de praktijk op dat ogenblik effectief beschikbaar was om in te zetten", aldus De Witte, die het verloop van het onderzoek zal opvolgen.

De Crem: "Correct gehandeld"
Ontslagnemend Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) laat aan VTM NIEUWS weten dat Binnenlandse Zaken de interventie heeft onderzocht.  Daaruit blijkt dat alle hulpdiensten snel en correct zouden hebben gehandeld: medische ploegen en politie zijn meteen uitgerukt, maar de brandweer is daar standaard niet bij. Pas wanneer gemeld wordt dat er ook geknelden zijn, wordt ook brandweer gealarmeerd, en die melding gebeurde pas bij een twee oproep, tien minuten na de eerste.