"Jong Keukengeweld werd gehackt"

Wie vandaag een tafeltje wil reserveren bij Jong Keukengeweld, zal wat geduld moeten uitoefenen. De website waarop je de reservatie moet doorgeven, functioneert voorlopig niet. “Volgens de eerste informatie gaat het wel degelijk om een hacking", zegt de organisatie.

Jong Keukengeweld is een actie die jonge, Vlaamse topchefs in de kijker moet zetten bij een jong publiek door voordelige menu’s aan te bieden. Jongeren tussen achttien en dertig jaar oud kunnen vanaf vandaag reserveren om in maart gastronomisch te dineren aan een voordelige prijs, maar dat loopt minder vlot als verwacht.

De server Resengo, waar je tickets kan reserveren, raakte snel na de lancering overbelast. “Vrienden, het spijt ons. We zullen het goedmaken, maar we gaan niet dadelijk online. Na Hillary wordt ook Resengo gehackt door de Russen. Of door iemand anders”, klinkt het op de Facebookpagina van Jong Keukengeweld.

Overbelaste server
Bij Resengo erkennen ze de problemen. “We hebben vandaag een hack waargenomen op onze website, waarbij een netwerk van computers onze server heeft aangevallen. Daardoor is onze server overbelast geraakt en is alles vastgelopen”, zegt Dirk Gypen van Resengo.

Veel mensen hebben hun reservering dus nog niet kunnen doen. De mensen die wél zijn binnengeraakt en een reserveringsnummer hebben, hoeven alvast niet te vrezen. Er is volgens de organisatie geen informatie verloren gegaan.

Dader onbekend
Voorlopig is het nog onduidelijk wie precies achter de aanval zit. “Het is niet zo eenvoudig om te achterhalen wie de hack heeft uitgevoerd. Daarnaast is het ook onduidelijk of er een directe link is met Jong Keukengeweld, al is het natuurlijk verdacht dat ze de aanval hebben uitgevoerd op het moment dat zij de deuren hebben opengezet.”

Resengo werkt momenteel aan een oplossing. “Het duurt een tijdje omdat we het goede verkeer van het kwade verkeer moeten onderscheiden. We zijn nu wel aan het stabiliseren.” Bij Jong Keukengeweld hopen ze alvast dat de problemen tegen de avond opgelost zullen zijn.

Lees ook: Kaart: hier proef je Jong Keukengeweld