Ikea roept 90-tal fietsen terug

De Zweedse meubelwinkelketen Ikea roept wereldwijd Sladda-fietsen terug omwille van problemen met de aandrijfriem. Die kan plots breken, waardoor de fietser kan vallen. In België werden er ongeveer negentig van die fietsen verkocht, zegt woordvoerster Annelies Nauwelaerts. Klanten krijgen hun geld terug, een alternatief heeft Ikea voorlopig niet. 

De traditionele fietsketting is bij de Sladda-fietsen vervangen door een aandrijfriem. Die blijkt echter niet onfeilbaar. Er kwamen wereldwijd elf meldingen binnen van problemen, waarvan er twee leidden tot lichte verwondingen, zegt Ikea. In België was er volgens Nauwelaerts geen melding.

Terugbetaald
Ikea staakte de verkoop van de fiets in januari al. Omdat uit onderzoek blijkt dat het probleem met de aandrijfriem niet op te lossen is, haalt het bedrijf nu alle fietsen uit voorzorg terug.

Het vraagt klanten "met aandrang" om de fiets niet meer te gebruiken. "Zowel de fiets als de accessoires die specifiek voor Sladda werden ontworpen, worden volledig terugbetaald", luidt het.

Alternatief
Aangezien er nog geen oplossing is voor het probleem met de aandrijfriem en Ikea geen andere fietsen verkoopt, zullen klanten elders een alternatief moeten zoeken.

 

Meer informatie op www.ikea.be of op het nummer 0800-15.003.