Hoe Trump de Bel20 beïnvloedt

De Brusselse beursindex Bel20 noteert op het hoogste peil in negen jaar. De laatste keer dat de Bel20 zo’n piek kende was in 2008, net voor de financiële crisis helemaal begonnen was. Er zijn twee voorname redenen waarom de eerste vier maanden van dit jaar het extra goed doen. En Amerikaans president Trump zit er voor iets tussen, zo schrijft De Tijd.

Sinds het dieptepunt van de financiële crisis in maart 2009 is de Bel20 met 152 procent gestegen. De eerste vier maanden van dit jaar alleen was goed voor een stijging van acht procent.

Politiek
Begin dit jaar was de politieke agenda het gespreksonderwerp in de financiële wereld, zo schrijft De Tijd. In januari werd president Trump ingezworen. Hij heeft veel moeite om zijn aangekondigde maatregelen door te drukken, maar van beleggers krijgt hij het voordeel van de twijfel.

Ook de Franse en Nederlandse verkiezingen beroerden de financiële middens. "In Nederland bleef Geert Wilders aan de kant staan, en beleggers rekenen er nu duidelijk op dat Emmanuel Macron zondag verkozen wordt tot president van Frankrijk", reageert marktstrateeg Patrick Casselman van BNP Paribas Fortis Private Banking in De Tijd.

Economische groei
En ook de economische groei speelt een grote rol. "Verschillende indicatoren wijzen op een rustig groeiende Europese economie", haalt Casselman aan. "Dat zorgt ervoor dat beleggers meer risico durven aangaan. Daar profiteren aandelen van financiële bedrijven van, die goed vertegenwoordigd zijn in de Bel20."