Dopen weer hip? 229 volwassenen deden het

Gisteravond hebben 229 volwassenen zich tijdens de paaswake laten dopen binnen de katholieke kerk. Steeds meer mensen krijgen het doopsel op volwassen leeftijd. Dat blijkt uit een navraag bij de acht bisdommen in ons land.

Het aantal volwassenen dat zich laat dopen, neemt de laatste jaren alleen maar toe. In 2014 en 2015 ging het telkens om ongeveer 185 mensen, vorige jaar waren het er al 222.

Dichter bij geloof
“Meestal laten volwassenen zich dopen bij een pijnlijke gebeurtenis, bij een overlijden of als ze aankomen zonder papieren”, zegt Jean Cockerels, hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel aan VTM NIEUWS. “Dat brengt hen dichter bij het geloof.”

Ook het aantal al gedoopte volwassenen dat hun vormsel krijgt, zit in de lift. Dit jaar gaat het om 131 personen. Vorig jaar ontvingen 102 volwassenen die als kind gedoopt werden hun vormsel.

Bekeerlingen
Onder hen die zich lieten dopen, waren ook heel wat bekeerlingen. Een van hen is Sara, een moslima van 31 jaar. Zij werd opgevoed in een katholiek gezin en liet zich gisteravond dopen binnen de katholieke kerk. "Dat is een keuze die je maakt op volwassen leeftijd. Ik kan me beter vinden in de katholieke kerk en gebeden", zegt ze.