Code oranje: hagel en windstoten kunnen heel wat schade veroorzaken

Het KMI waarschuwt dat er deze namiddag zeer plaatselijk kans is op felle onweersbuien. In heel het land geldt tot vannacht code oranje. Daarna blijft code geel van kracht tot morgenochtend 3 uur. Sinds deze voormiddag is het nummer 1722, voor niet-dringende hulp, geactiveerd. 

Vooral op het einde van deze namiddag en vanavond kunnen er meer gestructureerde zware onweders ontstaan. Overvloedige neerslag, zware windstoten en hagel kunnen op sommige plaatsen schade veroorzaken, luidt de waarschuwing. Code oranje houdt in dat er kans is op 31 tot en met 50 l/m² in één uur of 41 tot 60 l/m² in zes uur of 51 tot 100 l/m² in een etmaal, of verspreide zware rukwinden of hagelstenen van 3 tot 5 cm. 

Het KMI waarschuwde eerder al met code geel in heel het land van 14 uur tot 3 uur morgenochtend, maar de waarschuwing werd vanmiddag dus bijgesteld. “We volgen de situatie op”, klinkt het. 

De federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken heeft deze voormiddag het nummer 1722 geactiveerd met het oog op de zware onweders. Het nummer 1722 dient om de brandweer op te roepen, niet om hulp te vragen wanneer iemand in levensgevaar is. Voor dat laatste bel je de noodnummers 112 (ambulance en brandweer) of 101 (politie).