Brusselse politie pakt 51 demonstranten op tijdens verboden extreemrechtse mars

De Brusselse politie heeft zondagnamiddag 51 arrestaties verricht in verband met de verboden extreemrechtse "Mars op Brussel". Dat is vernomen bij de politie.

In de omgeving van het Noordstation pakte de politie rond 12.30 uur zes mensen administratief op. Volgens de politie hebben ze banden met extreemrechts en leek het erop dat ze zouden deelnemen aan acties gelinkt aan de "Mars op Brussel", die burgemeester Philippe Close (PS) vrijdag had verboden.

In de buurt van het station Brussel-Centraal pakte de politie later nog 45 mensen op. De agenten had hen eerst duidelijk gemaakt dat de mars verboden was. "Toch wilden ze niet vertrekken", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. "Ze waren op weg naar het Spanjeplein (waar de betoging zou plaatsvinden, red.). Na controles bleek dat velen bekend stonden voor rebellie, geweld, discriminatie, enzovoort."

In het VTM NIEUWS zei Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken dat het verbieden van een betoging geen oplossing is, maar hij benadrukte dat de partij zich gedistantieerd had van de manifestatie en niets met de organisatie ervan te maken had. Hij wees erop dat de organisatoren banden hebben met de extreemrechtse organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw. "Met zo'n bondgenoten heb je geen vijanden nodig", aldus Van Grieken.