Belgische moeder stort 65.000 euro in oorlogskas IS

Er loopt een onderzoek tegen de moeder van een Belgische Syriëstrijder die meer dan 65.000 euro overschreef naar Islamitische Staat. Geld dat volgens haar bestemd was voor haar zoon en zijn gezin, maar dat in realiteit gebruikt werd voor een terreurcomplot.

Een vertrouwelijk document dat de krant Het Laatste Nieuws in handen kreeg, toont aan dat de Brusselse Véronique L. verschillende bedragen stortte op de rekeningen van tussenpersonen in het Turkse Istanbul. Van diezelfde rekeningen vloeide er vervolgens geld naar een man die momenteel in Portugal terechtstaat omdat hij een groot bloedbad in Europa zou hebben beraamd. Dat kon op het nippertje verijdeld worden dankzij een golf aan arrestaties, waarbij er in Frankrijk al wapens ontdekt werden. Het onderzoek heeft uitgewezen dat L.’s zoon Sammy Djedou vanuit Syrië heeft meegewerkt aan de Europese terreurplannen. Hij werd kort na de ontdekking van het nieuwe complot met een drone om het leven gebracht.

Djedous moeder strijdt al jaren tégen radicalisering en houdt vol dat ze niet van die bedoelingen wist. Haar advocaat is er niet over te spreken dat zij nu vervolging riskeert. “Het is gemakkelijk om achter een nietsvermoedende moeder aan te gaan, terwijl de cement-reus Lafarge blijkbaar wel vrijuit gaat voor de honderdduizenden euro’s die hij rechtstreeks aan IS betaald heeft om in Syrië actief te blijven”, aldus meester Alexis Deswaef.

Volgens de advocaat dreigt voor nog zeker twee andere Belgische moeders een rechtszaak omdat ze geld naar hun kinderen in Syrië gestuurd hebben. Als het tot een proces komt, riskeren zij tot 10 jaar cel. Dezelfde Marokkaanse aanslagplanner die het geld van Véronique L. in handen kreeg, heeft ogenschijnlijk trouwens ook middelen ontvangen van een nietsvermoedende Belgische vader.