Kotstudenten ontbijten gezonder

Kotstudenten ontbijten gezonder dan studenten die niet op kot zitten. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Christelijke Mutualiteit (CM) bij 2.600 studenten in het hoger onderwijs. Wie op kot zit, kiest vaker voor een stuk fruit of havermout, terwijl de student die thuis woont, liever een boterham met zoet beleg eet.

De kotstudent mag dan wel gezonder ontbijten, toch slaat zowat dertig procent van de studenten het ontbijt in de week af en toe over. De CM deelt daarom met haar actie Kok op Kot op verschillende campussen in Vlaanderen gezonde ontbijtpakketten uit.

Belangrijkste maaltijd
Hoewel twee derde van de studenten elke dag ontbijt, blijkt uit het onderzoek dat slechts de helft het als een belangrijke maaltijd beschouwt. De meeste studenten ontbijten vooral uit gewoonte. Een derde van de studenten, vooral mannen, slaat het ontbijt soms over.

Nochtans is het belangrijk dat de studenten ontbijten, zegt CM-voedingsdeskundige Ben De Wit. "Met een stevig ontbijt doe je krachten op om de dag door te komen. Wie niet ontbijt, heeft sneller weer honger. Met een goed ontbijt vermindert de drang om te snoepen."

Een goed ontbijt bestaat volgens De Wit uit graanproducten, zoals havermout en volkorenbrood, en vezels, zoals een stuk fruit. Kotstudenten scoren op dat vlak iets beter dan hun thuiswonende collega's. Zij kiezen vaker voor havermout en bijna de helft van hen eet elke ochtend fruit. Bij niet-kotstudenten is dat iets meer dan een derde.

Kok op kot
Om studenten ervan te overtuigen dat gezond ontbijten belangrijk is en niet tijdrovend hoeft te zijn, deelt CM met de actie Kok op Kot nog tot 25 oktober op verschillende campussen in Vlaanderen gezonde ontbijtpakketten uit. Studenten kunnen ook een app downloaden met kookideeën, of kunnen terecht op de Facebookpagina (www.facebook.com/kokopkot) voor tips en recepten.