Huisartsen houden vaker 'griepdagen'

Huisartsen houden steeds vaker vaccinatiedagen of zogenoemde “griepdagen”, waarop ze enkel griepvaccins toedienen. Dat schrijft het Nieuwsblad. “Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de zieken niet in de kou staan”, klinkt het.

Steeds meer mensen laten zich inenten tegen de griep. Om die toeloop makkelijk te organiseren, houden huisartsen daarom steeds vaker “griepdagen”. Tijdens de dagen geven ze aan de lopende band vaccins aan patiënten. "Als we dit niet doen, dan komt de rest van ons werk in het gedrang en kunnen we de mensen die werkelijk ziek zijn niet meer ordentelijk helpen", zegt Pierre Van Maele in Het Nieuwsblad.

Gezondheidspersoneel
Afgelopen woensdag werd de jaarlijkse campagne om zich tegen de griep te laten vaccineren nog afgetrapt. Die richt zich dit jaar specifiek tot het zorgpersoneel onder het motto ‘Hou griep uit je team’. Nu laat ongeveer één op de twee zich vaccineren. Doelstelling is om 80 procent van het gezondheidspersoneel tegen 2020 te vaccineren tegen seizoensgriep.

Gezondheidspersoneel komt vaak langdurig in contact met patiënten en ouderen, net twee categorieën die tot de risicogroepen behoren voor complicaties, hospitalisatie en overlijden ten gevolge van griep. Gezondheidswerkers kunnen bovendien hun patiënten besmetten met griep voordat zijzelf symptomen hebben of wanneer ze griep hebben zonder symptomen. Wie uitvalt met griep zorgt daarnaast voor een hogere werkdruk voor de gezonde collega's.

Eerst jongeren, dan ouderen
Griepcommissaris Van Ranst verwacht dit jaar geen vroeg griepseizoen. Aangezien er geen productieproblemen dreigen, raadt hij de hoogbejaarden aan om zich niet voor eind november te laten vaccineren. Wie zich nu vaccineert, riskeert niet meer beschermd te zijn tegen dat de griepepidemie hen bereikt. De epidemie treft immers eerst de jongeren, de piek bij de ouderen valt het laatst.